MREŽA GOZDNIH VRTCEV IN ŠOL

Smo vrtec Lipa, ki je kot že samo ime pove dobilo ime po mogočnem drevesu lipa.
Naše igrišče krasi ogromna lipa, ki je tudi naš zaščitni znak vrtca. Lipa nudi zatočišče številnim drobnim in večjim živalim, otrokom pa velik prostor za igro. V pomladnih mesecih pod njo opazujemo življenje drobnih žuželk, vonjamo njene plodove, v poletnih mesecih nam nudi zaščito pred soncem, hladno senco. Jesenski listki postanejo naša čutna pot, sredstvo za razgibavanje in velik kup listja, ki ga veter vrtinči po zraku. Pozimi izdelamo pogače, ki jih obesimo na njene veje, v ptičjo hišico pa natrosimo semen. Vsakodnevno preštevamo in opazujemo lačne ptičke, ki čakajo na toplejše dni. Otroci so tako vsakodnevno povezani z naravo, novim življenjem in spreminjanjem.

Naš vrtec deluje na dveh lokacijah, v strnjenem naselju Štore in raztresenih hribovski vasici Kompole. Tik ob vrtcu Lipa nas gozd kar vabi na izkustveno učenje. Vzgojiteljice strmimo k temu, da otrokom omogočimo čim več stika z naravo, saj nam ta naenkrat stimulira vse čute in vzbuja v otrokih veliko radovednosti. Otroci so nad aktivnostmi navdušeni, notranje motivirani, pri igri z naravnim materialom pa umirjeni in manj konfliktni.

Gozdne aktivnosti velikokrat povezujemo s skrivnostnim življenjem palčkov in prav palčki so tisti, ki poskrbijo za različne raziskovalne izzive, pred katere postavijo otroke. Izhajamo iz dejstva, da je narava največja učiteljica in to nam bližina našega razgibanega gozda omogoča.

Gozdno pedagogiko načrtno izvajamo že tretje leto. Strokovne delavke smo se udeležile kvalitetnega izobraževanja v okviru projekta Munera 3: Gozdna pedagogika 1 in 2, ter prinesle ogromno idej in novih pristopov pri vzgojnem delu. Svoje znanje želimo še izboljšati in poglobiti zato se vključujemo v Mrežo gozdnih vrtcev in šol Slovenije ter se sodelovanja zelo veselimo.

GOZDNA IGRALNICA JESENI:

                                                                     

                                          

 

                                       

 

                         

Vrtec Lipa se nahaja v razgibanem naravnem okolju, ki je idealno za ustvarjalno igro predšolskih otrok. Otroci dandanes veliko časa preživijo znotraj štirih sten. Kljub številnim igračam, pozabljamo, da ima le narava tisto pravo moč, da naenkrat stimulira vse čute in tako pripomore k čim boljšemu razvoju in počutju. Poleg dobrega počutja izboljša tudi motorične veščine, pozornost, zbranost in opazovane sposobnosti. Pri otrocih je opaziti več domišljije, ustvarjalne igre, samozavesti in boljše socialne odnose.

V zadnjih letih v gozd zahajamo še pogosteje in bolj načrtno izvajamo gozdno pedagogiko. V letošnjem letu smo postali pravi gozdni vrtec, saj smo se povezali z drugimi gozdnimi vrtci po Slovenji v Mrežo gozdnih vrtcev in šol, pod okriljem Inštituta za gozdno pedagogiko.

Zavedamo se, da je narava najboljša učiteljica in najkakovostnejša učilnica. V gozdu nikoli ne izvajamo aktivnosti samo iz področja narave ampak prepletamo vseh šest področij kurikula: gibanje, jezik, umetnost, družbo, naravo in matematiko. Gozd nam ponuja neizmerno bogastvo čutnih izkušenj ter materialov skozi celo leto, otroci jim pripisujejo simbolni pomen in jih uporabljajo na najrazličnejše načine. Med bivanjem v naravi otroci izkoristijo vsak trenutek za gibanje, saj jih narava sama motivira in privablja, da so v nenehnem gibanju. Da bo takšnih trenutkov čim več načrtujemo ureditev gozdne igralnice, ki nas bo k raziskovanju vabila celo leto.                 

   Mihaela Zimšek

         

 

 

ČUSTVA VRTEC: 
V mesecu januarju smo v skupini Oranžni palček Vrtca Lipa spoznavali čustva. Tu nam je prišel v poštev tudi gozdni material ( veje, smrekove vejice, palice, lubje…), katerega smo si nabrali v bližnjem gozdu, ki je le nekaj korakov proč od našega vrtca in ga prinesli v igralnico. Skozi njega smo spoznavali različna čustva in njihove obrazne izraze. Tako smo si delček gozda prenesli v igralnico, kjer smo uspešno prepoznavali in ponazarjali svoja čustva, kasneje pa prenesli svoja znanja, zavedanja o čustvih tudi v gozd, ki je potekala skozi igro na snegu v našem gozdičku.
Evelin Podgoršek, Tatjana Kragelj, Jasna Stoklas

 

                 

 

                               

 

                             

SVETLO MODRI PALČKI RAZISKUJEJO GOZD POZIMI:

V skupini Svetlo modri palček  dejavnosti gozdne pedagogike zajamejo precejšen del naših dejavnosti, še posebej zato, ker v  oddelku izvajamo projekt “Forest activites for kindergarden” v sklopu programa e-Twinning.  Z otroki smo se tokrat odpravili v gozd, ovit v snežno odejo in raziskovali, kaj se v gozdu dogaja pozimi. Odkrili smo mnogo zanimivosti, ki so pritegnile našo pozornost – katere, si pa lahko ogledate v kratkem video posnetku. 

 

 

MEDNARODNI DAN GOZDOV

Gozdni otroci vrtca Lipa smo Mednarodni dan gozdov aktivno preživeli v gozdu.

Tik ob vrtcu imamo čudovit gozd, ki se je spremil v veliko igralnico.  Med drevesi smo si najprej dobro ogledali gozdni bonton, ki nas je še enkrat spomnil na pravilno ravnanje v gozdu. Iz ponujenih zanimivih nalog, ki smo jih imeli na voljo na drevesu, smo odtrgali nekaj lističev in opravili preproste naloge.

 

V raziskovalne škatle smo nabirali naravni material, na koncu pa smo vsi v roke vzeli fotoaparate. Z njimi smo se odpravili v najrazličnejše kotičke gozda in »fotografirali« prebujajočo naravo. Svojo najljubšo »fotografijo« so nato otroci narisali na pripravljene likovne podloge, da smo delček trenutka lahko odnesli tudi v igralnico.

 

Vzgojiteljica Mihela

                        

 

                                                        

                  

                                

 

 

GOZDNI POLIGON

 

Gozd nam poleg raziskovanja in igre z naravnim materialom ponuja še ogromno možnosti za gibanje, ki jih v naši skupini pridno izkoriščamo. Poleg krepitve naših gibalnih sposobnosti, iščemo in raziskujemo različne naravne materiale, ki jih vključujemo v gibalne dejavnosti.  Največja prednost bivanja na prostem pa je svež zrak in pomirjujoč učinek narave na nas.

Ali veste, da lahko veja postane  pripomoček za razvijanje ravnotežja …. kako? Poglejte si video posnetek in uživajte 🙂

Skupina Svetlo modri palček z Barbaro in Jasmino

 

(Skupno 311 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost