Naravoslovni preizkusi v oddelku Svetlo zeleni palček

 

Naravoslovje v vrtcu je področje, ki ga otroci vseskozi spoznavajo skozi spoznavanje okolja, naravnih pojavov, sprememb letnih časov in ob vsakodnevnih odkritjih in izkušnjah otrok, ki krepijo splošno razgledanost otrok. Določena spoznanja pa je bolje preveriti, jih dodatno ponazoriti oziroma otrokom konkretizirati.
Tako smo v oddelku Svetlo zeleni palček v  Tednu otroka, ki je potekal od 2. oktobra do 6. oktobra 2023 pod sloganom Zakaji in zatoji radovednosti, odstrli kar nekaj novih spoznanj in razširili obzorje novih ugotovitev. Izvedli smo štiri naravoslovne eksperimente oz. preizkuse, kjer so otroci spoznali iz česa je zemlja ter le-to primerjali (vrtna in gozdna prst), izvedli preizkus ali lahko v gozdu nastane slika brez uporabe likovnih pripomočkov ter tako z naravnimi materiali ustvarili gozdno sliko, spoznali sestavini sodo bikarbono in kis, ki sta nam pomagala napihniti balon ter ugotavljali ali se balon lahko napihne še bolj, če dodamo več sode in več kisa in ali se balon napihne enako, če kis nadomestimo z vodo ter izvedli preizkus Nastanka dežja. Otroci so imeli ob vsakem poizkusu veliko vprašanj, mnogo odgovorov in še več zanimivih ugotovitev – nabor vsega pa je otroke peljal na poti do doseganja ciljev, ki sva si jih strokovni delavki zastavili v obliki štirih operativnih ciljev:

  • otrok spoznava potek naravoslovnih postopkov in temeljne pojme naravoslovnega raziskovanja
  • otroka spodbujamo k uporabi vseh čutil pri raziskovanju
  • otroka spodbujamo k postavljanju vprašanj in samostojnemu iskanju odgovorov
  • vzpodbujamo občutljivost in spoštovanje otroka do žive in nežive narave ter zavedanja lastne vpletenosti v njeno povezanost

 

Katja Krevh in Ditka Rednak

          

 

                 

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost